Airbrush pisztolyok, kompresszor

Továbbá
Spotterkedés

 

Linkek:
 
 
 
 

Rohanó világunkban elfelejtjük észrevenni a körülöttünk lévő világ amúgy egyáltalán nem rejtett szépségeit! Sokan fotóim nézegetése közben meglepődnek, és ezt kérdezik:
"Hú hol fotóztad ezt a csodálatos lepkét?"
Majd ismét meglepődnek, mikor megtudják, hogy bizony ezek a fotók a teraszon, a kertben, vagy épp az út szélén készültek. Nem kell messzire mennünk az ilyen csodálatos élőlények megfigyeléshez, sőt gyakran elég csupán a megfelelő helyre tekintenünk!

Kevesen tudják például, hogy a lepkék, és pillangók is viszonylag értelmes lények. Én is régebben azt hittem, hogy ezek a repülő szépségek, csak úgy repkednek minden komolyabb tudatosság nélkül, és pusztán a szerencse kérdése, hogy eljutnak e oda ahová igyekeznek.

Ma már viszont tudom, hogy ez nem így van! A pillangók is tudnak tökéletesen navigálni a levegőben, meglovagolják az áramlatokat, és vitorlázni is képesek. Kertünkben több lepke is lakik, akik felosztották egymás közt a területet. Mindig ugyanott őrködnek, és amint arra repül egy idegen "betolakodó" felreppennek, és elüldözik azt.

"A látottakat akkor tudod a leginkább értékelni, ha tudod mit látsz!"

Atalanta a szőlőben

Az atalanta lepkék fotózására késő ősszel, október végén nyílik a legjobb alkalom. Ilyenkor már a lehűlt levegő miatt a megdermedt állatok kevésbé virgoncak, és jelentősen nagyobb az ingerküszöbük. Megfigyeléseim szerint kedvenc tartózkodási helyük a le nem szüretelt szőlőlugas, ahol a töppedt szőlők nedvét szívogatják előszeretettel.

Ha óvatosak vagyunk, akár tíz centiméter közelre is engedhet bennünket. Sőt! Velem előfordult, hogy a lepke nem tudott ellenállni testem hőjének, és a felreppent állat a kézfejemen, vagy épp az arcomon keresett melegedő helyet magának.

Te hallottál már atalanta szárnysuhogást?Nappali pávaszem

A nappali pávaszem fotózása kitartást igényel, hisz ez a lepke nagyon félénk, és akármennyire is óvatosan közelítünk, elreppen.
Kertünkben több ilyen lepke is lakik tavasztól őszig, ezért megfigyeltem, hogy vannak bizonyos helyek, ahová folyton visszatérnek. Lehet ez egy kő, akár egy levél, előbb vagy utóbb, mindig ugyanoda visszatér.

Mivel semmiképp nem mond le törzshelyiről, jó módszer a becserkészésre, ha nem mi megyünk a lepkéhez, hanem megvárjuk, míg ő jön hozzánk. Vagyis a lepke törzshelye mellé táborozunk, és élesített fényképezőgéppel mozdulatlanná dermedünk. "X" idő elteltével a lepke az objektívünk előtt landol.Kardoslepke röptében

Ez a gyönyörű kardoslepke pont az erkélyünk előtti fákon telepedett le. Kora délutáni napsütötte napok mindegyikén itt őrködött a fák között. Mindig úgy ült le, hogy jól szemmel tarthassa a területét. Amint egy idegen lepke erre tévedt, üldözőbe vette azt, és addig kergette, míg az odébbállt.
Sajnos mindig messze volt tőlem, így csak akkor volt esélyem lefotózni, amikor felém repült.
Körülbelül 600 fotóból sikerült ez amit baloldalon láthattok.

Ez a módszer rendkívüli kitartást, és elszántságot igényel! 
Szerkesztő: Pap László Email: lszlp2625@gmail.com